v.2022.1

Veneilijän sähkölaskuri

Tällä sovelluksella voit laskea veneesi sähkönkulutuksen ja mitoittaa akkukapasiteettia.
Valitse alta venetyyppi, ja listaa käyttämäsi sähkölaitteet sekä passiiviset latauslaitteet.

Laskurin alkuosa auttaa arvioimaan akkukapasiteetin tarpeen, jolla halutut laitteet toimivat yhden vuorokauden ilman lisälatausta.

Esitäytetyiksi kulutuslaitteiksi on valittu tyypillisiä venevarusteita. Huomaathan, että useiden laitteiden kohdalla on sekä perinteisellä että energiatehokkaammalla tekniikalla varustettuja vaihtoehtoja; esim. valaisimet, TV, jne.

Info - kuvakkeesta näet, millaisilla oletusarvoilla laitteiden kulutus on laskettu. Kulutusosion lopussa on tyhjiä rivejä, joihin voit täyttää muita veneesi laitteita. Rivejä on sekä pidemmän että lyhyemmän käyttöjakson laitteille.

Laskelma kertoo tarvittavan akkukapasiteetin erityyppisillä akuilla (neste-, AGM- ja litiumioniakku). Laskelma kertoo myös, miten akkukapasiteetti ja käyttöaika laskevat ikääntymisen myötä (kun oletetaan, ettei tuona aikana tapahdu syväpurkausta tai muuta poikkeavaa).

Moottoriveneet tuottavat kulussa ollessaan kaikki tarvitsemansa sähkön, joten passiivisilla tuottolaitteilla on merkitystä vain satamassa. Purjeveneet sen sijaan kuluttavat sähköä (akkukapasiteettia) kulussa, ja passiivisilla latauslaitteilla saadaan kompensoitua osa kulutuksesta. Mikäli laskelman lopputulos on positiivinen, on vene omavarainen eikä muu lataus ole tarpeen.